Beste VESTING Leden,
Ik ben dus Rob, 20 jaar en ik ga in September beginnen aan mijn derde jaar Econometrie en in die periode dus ook een half jaar studeren in het altijd mooie Västeras, ongeveer 100 kilometer van Stockholm. Al vanaf het begin van mijn studie leek het me al enorm tof om een periode in het buitenland te studeren en ik ben er dus ook al een flinke tijd mee bezig. Het afleggen van een taal toets(TOEFL) begon het al mee, om mijn keuze in Universiteiten zo breed mogelijk te houden. Sommige gastuniversiteiten vragen een bepaalde score voor deze test, echter zal dit voor de meeste Econometristen, die alles sowieso al in het Engels te doen, geen enorm probleem zijn. Aan de hand van deze score en mijn persoonlijke voorkeuren ben ik toen gaan kijken naar waar ik in het buitenland wilde studeren. Ik ben persoonlijk niet echt een talen mens en zou dus ook niet snel naar een land gaan waar alle colleges in het Spaans, Frans of Russisch zouden zijn. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op Scandinavie en heb ik mijn voorkeuren ingediend bij de universiteit inclusief een uitgebreide motivatiebrief. Ik heb als voorkeuren Kopenhagen, Uppsala en Vasteras ingeleverd. Uiteindelijk is het dus Västeras geworden, dit resultaat kreeg ik na ongeveer een maand te horen.
Zodra je dit weet kun je eigenlijk meteen verder met regelen, en je wordt hierbij enorm geholpen door de universiteit. Je bent op dat moment genomineerd door de gastuniversiteit, en dan kun je beginnen aan het samenstellen van een Learning Agreement. Dit houdt in: Welke vakken ga je volgen, en kunnen deze als vervanging dienen voor je EOR vakken in Nederland. Omdat studeren in het buitenland voor onze studie geen vanzelfsprekendheid is, kun je 2 dingen doen. Je kunt ervoor kiezen (een aantal) vakken die je in Nederland zou moeten doen te vervangen, of je kunt ervoor kiezen om iets heel anders te gaan doen. Indien je ervoor gaat om sommige vakken in het buitenland te doen, zul je dit in overleg met Pim Heijnen(opleidingscoördinator EOR) moeten doen. Het is dan ook belangrijk om duidelijk uit te zoeken welke vakken ze aanbieden bij je gast universiteit. In mijn geval kon ik Stochastic Procceses, FTM en de FEB Elective in Nederland vervangen door Stochastic Models, Analytical Finance en Portfolio Theory. Daarnaast zal ik de vakken "Quantum Technology" & "Swedish for Foreign students" volgen, omdat deze vakken mij interesseren. Dit houdt in dat ik persoonlijk 3 van de 6 vakken kan vervangen. Indien ik deze vakken in Zweden haal, hoef ik ze in Nederland niet meer te doen.
Bereid je erop voor dat je in deze periode vaak op en neer moet van verschillende kantoren, naar de Student support desk en naar je pc. Naast het zorgen voor een inschrijving bij de gastuniversiteit, moet je ook zaken als huisvesting, verzekeringen(WA- en reisverzekering), je vervoer en nog enkele andere zaken regelen. Dit eerste hoef je je echter veelal geen zorgen over te maken. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de gastuniversiteit en de RUG hierover. Wel is een proactieve houding vereist: Probeer zo snel mogelijk op onderzoek te gaan naar hoe het bij jouw gastuniversiteit werkt en schrijf je zo snel mogelijk in, want vaak is het "First come, first serve". In Västeras ga ik wonen in een ingerichte studentenkamer in een groot studentencomplex.
Op 25 Augustus vlieg ik, samen met enkele andere studenten van de RUG, richting Stockholm om aan dit mooie avontuur te beginnen. De lijst met andere RUG studenten, die naar dezelfde locatie gaan worden al vroeg bekend gemaakt. Zeker in de periode dat je alles moet regelen kunnen zulke contacten zeer handig zijn, om maar te zwijgen over de gezelligheid die het meebrengt. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin en ik ben heel benieuwd wat een half jaar buitenland mij gaat brengen. Ik weet nog niet helemaal wat mij precies te wachten staat, maar ik laat me graag verrassen. Nu 15 dagen voor vertrek beginnen de zenuwen langzaam op te spelen en realiseer ik me hoe dichtbij het komt. Een half jaartje Zweden, lekker.
Toen ik de afgelopen week mijn laatste tentamen aan het afmaken was drong het goed tot me door hoe erg de tijd de afgelopen maanden voorbij is gevlogen. Ik heb het genot om deel uit te maken van de Erasmus studenten in Mälardalen University in Västerås, en ik heb er geen moment spijt van gehad.
De eerste week is er altijd één van gewenning. Dit geldt echter voor iedereen en zo hoor je in de eerste weken meer namen dan zelfs een Econometrie brein kan onthouden. Éen ding wordt wel meteen duidelijk: Een Erasmus exchange is een bijzondere tijd, waarin feesten, reizen en nieuwe culturen leren kennen centraal zijn. Elke Erasmus zal anders zijn, maar ik hoop jullie een kleine kijk te geven in het leven van een student in een kleine, maar zeer fijne stad in Zweden.
Västerås heeft 1 universiteit, 2 clubs en een paar gezellige barretjes. Zweden zijn introvert, en dus is er hier een kleine kloof tussen de internationale studenten en de Zweedse studenten. Het Engels van Zweden is nagenoeg perfect te noemen, en de gemiddelde Econometrist zal zich hier perfect kunnen redden. Zoals gezegd trekken de meeste Zweden niet snel naar buitenlanders toe en zul je vooral veel Internationale studenten leren kennen. Van Spanjaarden en Duitsers tot Zwitsers, Mexicanen en een verdwaalde Afrikaan zul je meer nationaliteiten zien dan je ooit in Nederland zult tegenkomen. Deze universiteit heeft als belangrijkste uitgangspunt internationalisering, en dat is overal aan te merken. De internationale studenten zijn hier zo hecht, dat het dichter bij familie komt dan bij medestudenten. Iedereen zit min of meer in dezelfde situatie en iedereen heeft het naar zijn zin.
Als ik eerlijk ben komt mijn exchange dichter bij een vakantie dan bij een studie. Een gemiddelde student in Groningen houdt wel van een feestje op zijn tijd. Een gemiddelde Erasmus student houdt wel van een vrije dag op zijn tijd. Carpe diem is het levensmotto van de meeste mensen hier. Binnen het huis waar ik woon hebben wij een gemeenschappelijke woonkamer, waar elke avond wel iets te doen is, voordat een groep mensen naar alle waarschijnlijkheid de stad in duikt. En als men dan eens geen zin heeft om de stad onveilig te maken, dan is er altijd wel een kamer waar men gezellig bij elkaar zit.
In de afgelopen 2 maanden heb ik meer van de wereld gezien dan in de 2 jaar daarvoor. Naast Stockholm, Uppsala en Västerås hebben ook Noorwegen, Letland, Estland, Finland en nog een paar hele fraaie plekken in Zweden al op mijn pad gelegen. En dan ligt het prachtige Lappland met -20 nog in het vooruitzicht. Mensen gaan hier graag reizen en met al mijn vrienden hier is het heel gemakkelijk om samen een leuke trip samen te stellen. Je bent hier waarschijnlijk maar één keer. Geniet er van.
Qua studie lijkt Zweden, en ik veronderstel heel Scandinavië, enorm op Nederland. Als Econometrist volg ik hier enkele vakken van de Msc Financial Engineering. Examens duren hier 4,5 uur en ze zijn hier ook enorm fan van een Seminar(Met andere woorden: Een kleine presentatie). Dit zijn echter allemaal dingen waar je je totaal niet moet door moet laten afschrikken. De tentamens zijn niet veel langer dan in Nederland en dus zul je eerder tijd over hebben, terwijl de presentaties eigenlijk altijd met een pass worden beoordeeld. De universiteit is hier 24/7 open, wat perspectief bied voor de echte die-hard studenten of de studenten die altijd al eens op de universiteit hebben willen slapen. Daarnaast is er een hok zo groot als het lokaal van mevrouw Nusse met een keuken en 20+ magnetrons. Voor als je echt niet wil stoppen met studeren.
Ik wil graag afsluiten met het benoemen van mijn Nederlandse vrienden in Västerås. Een kleine tip voor als je genomineerd wordt om naar het buitenland te gaan: Neem contact op met de mensen die net als jij naar dezelfde universiteit gaan. Wij eten nog steeds met enige regelmaat samen en hebben samen al enkele tripjes ondernomen. Uiteraard moet je oppassen je niet alleen in deze groep te bevinden, want het leren kennen van nieuwe mensen en culturen is juist wat je Erasmus tijd zo mooi maakt! Ten slotte heb ik een paar fotos toegevoegd aan dit verhaal, die in mijn ogen de sfeer perfect weergeven. Mocht je nog vragen hebben of simpelweg geïnteresseerd zijn, aarzel dan niet een berichtje te sturen via e-mail of Whatsapp.
Vanuit het prachtige Västerås,
Rob
+31 6 30426163