Augustus, 2014

Beste VESTING Leden,

Ik ben Sjors Houben, 22 jaar en heb tot nu toe vier jaar in Groningen gestudeerd. Daarin heb ik 126 ECTS behaald met als gevolg dat ik nog mag uitkijken naar een aantal mooie jaren studententijd. Per september 2014 ga ik voor een semester aan de Kyungpook National University in Daegu, Zuid Korea studeren. Daegu is een stad van ongeveer 2,5 miljoen inwoners op 2,5 uur reizen van Seoul.

Toen ik begon mij te verdiepen in de mogelijkheden om als econometrist in het buitenland te studeren heb ik erg veel moeite gedaan om universiteiten uit te zoeken waar vakken werden aangeboden die vergelijkbaar zijn met die van onze studie. Dit heeft mij erg veel tijd gekost maar erg weinig resultaat opgeleverd. Eigenlijk waren de enige universiteiten die de juiste vakken van het juiste niveau Engelstalig aanboden zeer gerenommeerde universiteiten waarvoor dus ook zeer hoge cijfers vereist waren. Gezien de meeste universiteiten geen onderscheid zien tussen econometristen, economen en bedrijfskunde studenten, maar je gewoon tussen alle studenten van de FEB wordt geplaatst zijn het de cijfers die het onderscheid moeten maken. Het is dus erg lastig om bij een universiteit binnen te komen die goed aansluit bij het programma van EOR.

Dat wetende heb ik toch ervoor gekozen om een half jaar naar het buitenland te gaan, ook al zou dat nog meer vertraging als gevolg hebben. Uiteindelijk ben ik toegelaten aan een universiteit waarvan ik 2 vakken kan meenemen: FTM en een keuzevak. De rest van de vakken die ik er ga volgen bestaan voornamelijk uit wiskundige verdiepingen op onze stof.

Ik ga daar wonen op de campus, waar ik een kamer moet gaan delen met een Zuid Koreaan. Op de campus wonen kost maar 500 euro voor een half jaar! Mijn verwachting is vooral dat ik ga stuiten op een cultuurshock. Gezien ik niet naar het internationaal gerichte Seoul ga maar naar een grote echt Aziatische stad, verwacht ik dat de universiteit één van de weinige thuishavens voor mij wordt waar mensen Engels spreken. Gezien dit het eerste jaar is dat de FEB een contract heeft met deze universiteit is er nog weinig over bekend. Wel weet ik dat van de FEB er nog 5 andere jongens uit Groningen naar dezelfde universiteit gaan. Hierdoor verwacht ik dat er wel degelijk een groep internationale studenten zal zijn. 

Mijn voornemen is om gedurende mijn gehele verblijf af te wisselen tussen de drie dingen: Mooie avonden beleven met de andere internationals, mooie reizen maken zowel binnen als buiten Korea en nieuwe dingen leren zowel binnen als buiten de collegebanken.

Back to top
Cancel