Augustus, 2014

Hoi beste VESTING Leden

!Vanaf september dit jaar zal ik, Wies (22), een semester studeren aan de universiteit van het Finse Vaasa! In mijn jaar als voorzitter van VESTING ben ik enthousiast geworden voor studeren in het buitenland. Het Erasmusprogramma biedt hiervoor de perfecte mogelijkheid en binnen een paar maanden was het rond: ik ga mijn bachelor afronden met een semester in het noordelijke Vaasa. Met nog 5 ECTS aan FEB keuzevak te gaan voor mijn bachelor ga ik qua studie een rustig semester tegemoet en kan ik heel vrij mijn vakken kiezen. Mijn vakkenpakket zal bestaan uit Cross cultural management, Nordic perspectives on marketing, Data Processing in SAS, Programming in C++en een beginnerscursus Fins. Het International Office van zowel de RUG als de Universiteit van Vaasa zijn erg behulpzaam en maken al het regelwerk erg gemakkelijk. Een woning in Vaasa moet je zelf regelen, maar ook hier helpt de universiteit daar erg. Samen met 3 andere exchange students huur ik een gunstig gelegen appartement van een huurorganisatie. Tijdens mijn exchange wil ik niet alleen veel internationale vrienden maken, maar ook veel reizen binnen Finland en de omliggende landen en de Finse cultuur ontdekken. Mochten je vragen hebben over mijn exchange of mijn voorbereiding, schroom dan niet om me te benaderen!

Eind oktober, 2014

Hoi VESTING Leden!

Op dit moment ben ik net begonnen aan het tweede blok van mijn exchange semester in Finland, wat betekent dat ik op de helft van mijn exchange ben. In de afgelopen twee maanden heb ik redelijk wat gereisd, ben ik veel te weten gekomen over Finland en de Finse cultuur, kan ik een aantal standaardzinnen in het Fins mompelen, heb ik vele mooie avonden meegemaakt met mijn mede (exchange) studenten en denk ik de eerste vakken gehaald te hebben!

De studie
Toen de roosters bekend werden gemaakt, bleek dat de meeste van de vakken die oorspronkelijk op mijn Learning Agreement beschreven stonden in het tweede blok vielen, waardoor de verdeling qua studiedruk erg scheef was. Gelukkig was dit gemakkelijk aan te passen, omdat slechts 1 vak voor mijn bachelor zal tellen en ben ik Introduction to Intercultural Communication gaan volgen in plaats van Nordic Perspectives on Marketing. De collegeweken zien er hier ongeveer hetzelfde uit als in Groningen qua aantal uren. Wel is het mogelijk dat je rooster per week verschilt en is er voor sommige vakken slechts een beperkt aantal colleges. Het niveau is ook vergelijkbaar met het niveau in Nederland, al vond ik het niveau van de tentamens tot nu toe iets lager liggen. De invulling van de vakken is ook ongeveer gelijk: er zijn lectures, tutorials, praktische opdrachten, essays, midterms en tentamens.

Het leven in Finland
Finland is lijkt in sommige opzichten op Nederland, maar kent ook veel verschillen. Net als in de andere Skandinavische landen liggen de prijzen voor eten en drinken in Finland een stuk hoger dan in Nederland. Gelukkig biedt de universiteit lunches aan voor slechts 2 euro. Om die reden eet men hier uitgebreid (en warm) tijdens de lunch, wat al gauw een uur kost. In Finland is er veel ruimte voor een relatief kleine bevolking en de kou is ongeveer de helft van het jaar aanwezig, dus veel van het Finse leven speelt zich binnen af. Vaasa kent vele culturele activiteiten en alle brasseries zitten 's middags bomvol, maar de straten zijn vrij leeg. Finnen zijn over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam, maar spreken niet allemaal even goed Engels. De Finse taal lijkt helemaal nergens op, maar gelukkig is heel Finland tweetalig, waardoor er vrijwel altijd een Zweedse vertaling bij vermeld staat, welke wel te begrijpen is! De universiteit van Vaasa is met ongeveer 5000 studenten vrij klein, waardoor je veel dezelfde mensen tegenkomt en er een vrij persoonlijke omgang is met docenten en het international office. Het verenigingsleven verschilt erg van dat in Groningen. Men kent geen studie- of studentenvereningen en er is maar een beperkt aantal sportverenigingen. Wel is er een zeer actieve Student Union, die niet alleen voor de rechten van de studenten opkomt, maar ook zeer vaak zeer veel verschillende activiteiten organiseert. Verder richten Finnen met de meest onnozele redenen 'clubs' op, met random gemeenschappelijke factor, om vervolgens bijeen te komen en activiteiten te organiseren, vaak met veel (zelfgebrouwen) alcohol, omdat het in supermarkten en kroegen zo duur is. Tot slot is ESN actief voor internationale studenten, om ons 'het echte Finland' te laten ervaren door zowel activiteiten als reizen aan te bieden. 

Exchange
Mijn exchange bevalt tot nu toe erg goed! Door te wonen en studeren in een land leer je ontzettend veel over het land en de cultuur. Hoewel ik met temperaturen onder het vriespunt (jazeker, nu al) en sneeuw het liefst in de warmte binnen zit, is dat met alle verplichtingen niet mogelijk en leer je ermee leven. Ook de hoge prijzen zorgen ervoor dat je vanzelf de Finse manier van leven leert te waarderen en overneemt. Daarnaast vind ik het heel leuk om mensen vanuit de hele wereld te ontmoeten en de onderlinge verschillen te zien in het dagelijkse leven. In de weekenden ben ik vaak aan het reizen, of probeer ik in de omgeving van Vaasa iets te ondernemen. Ik ben inmiddels al naar Helsinki en Tallinn geweest, heb verschillende hikes gedaan in de bossen van Finland, een paar steden in Finland bezicht en ben naar St Petersburg geweest. Voor de volgende helft van mijn exchange staan nog meer reisjes op de planning naar onder andere Zweden en Lapland. En tot slot vind ik het erg interessant om vakken op het gebied van computer science, communicatie en management te volgen en vervolgens wederom te concluderen dat econometrie een goede keuze is geweest! 

Back to top
Cancel